Kom in actie tegen de afsluiting van het Liesveldviaduct!
Het Liesveldviaduct is een belangrijke weg in het centrum van Vlaardingen. Burgemeester en wethouders willen het viaduct veranderen in een autovrij dakpark. Dit plan is er vooral omdat projectontwikkelaars rondom het viaduct grote woontorens willen bouwen.
De gemeenteraad moet nog beslissen of dit doorgaat. Een meerderheid van de raadsleden is vooralsnog positief, maar veel inwoners zijn tegen. De SP steunt de inwoners en probeert hun bezwaren duidelijk te maken.
Lijst met bezwaren tegen de afsluiting van het Liesveldviaduct
- Bereikbaarheid van het centrum voor bewoners en bezoekers verslechtert: Het kernwinkelgebied is niet alleen een plek van winkels en horeca, maar ook een woonwijk. Veel van deze bewoners gebruiken deze weg om hun woning te bereiken. Dit verkeer moet straks allemaal over straten zoals de Korte Hoogstraat, Cronjéstraat en de Westhavenplaats. Volgens de plannen komen er 800 nieuwe appartementen bij in het gebied. Dit zal voor nog meer verkeersbewegingen zorgen.
- Ook de bereikbaarheid van andere wijken gaat achteruit: Om het centrum loopt een ring, bestaande uit o.a. de Burgemeester Pruissingel, Beethovensingel en de Westlandseweg. Bij het afsluiten van het viaduct zullen deze bestaande routes nog drukker worden. Daarbij wordt de reistijd en afstand langer om van de ene kant naar de andere kant te komen.
- De bus kan straks niet meer over het Liesveldviaduct: De buslijnen 56, 126, 156 en 826 rijden over het viaduct. Dit is zowel de stadsbus als de regionale bus. Als deze bus moet omrijden, zal dat waarschijnlijk via de Korte Hoogstraat moeten. Daarmee neemt de reistijd toe, neemt de verkeersveiligheid af en neemt het aantal verkeersbewegingen in deze route toe.
- De verkeersveiligheid neemt af: Door de afsluiting van het viaduct wordt het drukker op de omliggende wegen. Auto’s, bussen en vrachtwagens moeten daar de weg delen met veel voetgangers en fietsers. Ook rijden er straks meer auto’s en vrachtwagens in het winkelgebied. Dit komt doordat winkels die nu via het viaduct worden bevoorraad, straks alleen nog vanaf de straat bereikbaar zijn.
- Aan het viaduct liggen momenteel parkeerplaatsen en garages die straks niet meer bereikbaar zijn: Bij de twee appartementencomplexen aan het viaduct zijn 32 parkeerplaatsen voor bewoners. Bij het laadperron van Albert Heijn zijn er zes. Op het dak van Albert Heijn liggen nog eens 48 bewonersparkeerplaatsen. De parkeergarage in het centrum, met 398 plekken, heeft een uitrit op het viaduct. In totaal verdwijnen er 478 parkeerplaatsen of moeten ze op een andere manier bereikbaar worden gemaakt. Tegelijkertijd zijn er, met de bouw van 800 nieuwe woningen, juist zo’n 1.500 extra parkeerplekken nodig.
- De aanrijtijden voor hulpdiensten wordt langer: Als deze weg wordt afgesloten, moet het verkeer van de Blokmakersplaats naar de Markgraaflaan omrijden via de Westhavenplaats, Korte Hoogstraat en Cronjestraat. Deze route is langer en heeft veel kruisingen en ander verkeer. Voor hulpdiensten betekent dit extra reistijd, wat in noodsituaties een groot probleem kan zijn. Iedere seconde telt.
- Winkels kunnen straks niet meer van bovenaf bevoorraad worden: Albert Heijn heeft aan het Liesveldviaduct een goed ingericht laadperron voor vrachtwagens. Hierdoor kan de supermarkt veilig en zonder overlast worden bevoorraad. Als het viaduct wordt afgesloten, moeten deze vrachtwagens door de smalle straten rond de winkel rijden. Dit zorgt voor extra verkeersdrukte, terwijl daar ook grote appartementencomplexen gepland zijn. Daarnaast worden de winkels aan de zuidkant van het Liesveld nu nog vanaf het viaduct bevoorraad.
- Er moeten winkelpanden verdwijnen, maar de winkeliers zijn niet betrokken: In de aankondigingen van de gemeente staan afbeeldingen van de nieuwe situatie, waarin verschillende winkels zijn verdwenen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de overgang van het Veerplein naar het viaduct, waar een brede trap gepland is. Toen de streekomroep de betrokken ondernemers om een reactie vroeg, bleken zij hier echter nog niets van te weten.
- Een viaduct kan maar beperkt het gewicht van een park dragen, en bomen kunnen niet wortelen: Het viaduct vormt ook het dak van 53 winkelpanden (12.000 m² winkeloppervlak). Grond weegt, vooral wanneer het vochtig is, ongeveer 2.000 kilo per kubieke meter. Om er een echt park van te maken, en niet alleen bloembakken neer te zetten, is er veel grond nodig. Het is echter onduidelijk hoeveel grond er op een verantwoorde manier kan worden aangebracht en of dit voldoende is om de uitstraling te creëren zoals te zien is in de door de gemeente gepubliceerde afbeeldingen.
- Waterdichtheid van het viaduct: Een daktuin is vragen om ellende: Een uitdaging bij het aanleggen van een tuin op het viaduct is de waterdichtheid. Water zoekt een weg naar beneden. Wanneer er een tuin op het viaduct ligt, is het vrijwel onmogelijk om lekkages te vinden en te repareren. Dit geeft waterschade in de onderliggende winkels, waar de gemeente vervolgens aansprakelijk voor is. Dat gaat de komende decennia veel geld kosten.